Jak zvládnout kocovinu?
Česká republika se již řadu let řadí na přední příčky, co se konzumace alkoholu týče. Takže není určitě od věci si připomenout pár zásad, jak přežít hlavně další den ráno, pokud se probudíte s kocovinou.
Kocovina je vlastně reakce těla, která vzniká při odbourávání alkoholu. Organismus se přirozeně brání a přeměňuje ho na acetaldehyd a potřebuje k tomu velké množství tekutin, minerálů a především vitaminu C. Tato přeměna způsobuje právě nevolnost, kterou známe všichni, kteří jsme někdy kocovinu měli. První místo, které se tělo snaží zachránit je mozek, do kterého posílá vodu.
Jak ovlivnit už na večírku, aby byly příznaky kocoviny co nejmenší?
Během večera pijte hodně vody. Zkuste vodu vypít i před tím, než půjdete spát, pokud si na to vzpomenete.
Vitamin C do sebe dostaňte v jakékoliv formě, např. džus, ovoce, případně tablety s postupným uvolňováním.
Vyspěte se – únava zpomaluje čištění organismu.
Nepřejídejte se, ale zároveň nepijte na lačno a nemíchejte více druhů alkoholu.
Sklenice mléka před oslavou zpomalí vstřebávání alkoholu a tak je ho v těle po celý večer o něco méně.
Pokud se s kocovinou skutečně ráno probudíte, většina z nás má „zajetý“ nějaký svůj rituál, jako je například pivo – vyprošťovák, káva, coca-cola atd. Tyto známé recepty mohou pomoci, ale bohužel jen na chvíli.
Klasický domácí vývar, nebo česneková polévka vrátí do těla tekutinu, výživné látky a hlavně zasytí podrážděný žaludek a nastartuje vaše zažívání.
Zkuste coca-colu nahradit bylinkovým čajem s medem. Med je přírodní čistící lék, který dodá tělu rychle stravitelný cukr. Můžete k tomu přidat ještě studenou osvěžující sprchu.
Chřest. Moc lidí ho v kuchyni nepoužívá, ale jeho účinky jsou téměř zázračné. Chrání jaterní buňky a zároveň zmírňuje průběh kocoviny. Pokud se netroufáte na chřest syrový, klidně jej tepelně upravte, svou sílu neztratí.